Het steunprogramma van Griekenland wordt in principe verlengd. Dat hebben de ministers van Financiën van de negentien eurolanden vrijdag afgesproken in Brussel.

Het programma wordt met vier maanden voortgezet, kondigde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag na afloop van het extra overleg aan.

Athene vroeg donderdag formeel om een verlenging van het huidige, maar snel aflopende hulpprogramma aan. De brief was vooral voor Duitsland nog te vaag en Berlijn wees die dan ook af. Griekenland moet de eerder gemaakte afspraken gewoon nakomen, was het standpunt van Berlijn. Veel eurolanden sloten zich daarbij aan.

Oude afspraken nakomen

Griekenland kreeg de afgelopen jaren miljardensteun en moest daarvoor in ruil ingrijpend bezuinigen en hervormen. Dit steunprogramma zou, na een eerste technische verlenging met twee maanden, op 28 februari om middernacht aflopen en zonder een verlenging zou Griekenland snel in de financiële moeilijkheden komen.

De nieuwe Griekse regering wilde niet zomaar om een verlenging vragen en wilde juist het programma stop te zetten en bezuinigingen terug te draaien. De eurolanden hamerden, met Duitsland voorop, op het nakomen van de gemaakte afspraken.

Griekenland zegt nu toe niet te tornen aan eerdere bezuinigingen, ook zal het niets terugdraaien zonder overleg met de geldschieters en blijft het land streven naar "diepe en structurele bezuinigingen en hervormingen". De eurolanden zullen de verslechterde economische omstandigheden meenemen bij de beoordeling en evaluatie van de eerder opgestelde fiscale doelstellingen.

Lijst met hervormingen

De vrijdag gesloten deal is een "in principe" afspraak. Athene moet uiterlijk maandag een lijst aanleveren met hervormingsmaatregelen. De experts van de geldschieters zullen die dan beoordelen, maakte EU-commissaris Valdis Dombrovskis (de Euro) via Twitter bekend.

Als die de lijst goedkeuren, en dat is de verwachting zei Dijsselbloem, dan zullen de landen die parlementaire goedkeuring nodig hebben voor de verlenging, de procedure beginnen. Dat geldt onder meer voor Duitsland en Nederland.

De extra tijd kan Athene gebruiken om met de eurolanden afspraken te maken over eventuele verdere steun, zei Dijsselbloem. De verlenging maakt de weg ook vrij voor het nog openstaande geld voor Griekenland uit het programma, als er uiteraard voldaan is aan alle voorwaarden.

Schäuble: akkoord is basis voor vooruitgang

Volgens de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, is de overeenkomst met Griekenland een basis voor verdere vooruitgang. Schäuble gaf aan in te stemmen met het plan als aan de criteria wordt voldaan door de Grieken.

Er is volgens de minister een belangrijke stap gezet met de overeenkomst vrijdag. De eurogroep heeft nu de duidelijkheid die was gewenst, aldus Schäuble.

Varoufakis: nieuw doel voor begrotingsoverschot

Volgens de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis mag Griekenland de doelstelling voor het begrotingsoverschot voor dit jaar loslaten. "We hebben die doelstelling afgewend", zei hij na afloop van het overleg in Brussel.

De eurolanden en het IMF hadden Griekenland opgedragen het zogeheten primaire overschot op hun begroting (waarin rentelasten niet meetellen) dit jaar te laten toenemen tot 3 procent en in 2016 te laten groeien naar 4,5 procent. Volgens de Grieken wordt het uiteindelijke doel, een verlaging van de Griekse staatsschuld naar een houdbaar niveau, ook al bereikt met een overschot van 1,5 procent en dus wilde Athene af van die doelstelling.

In de vrijdag uitgegeven verklaring staat dat de eurolanden rekening zullen houden met de economische situatie van dit jaar bij de evaluatie van de eerder gemaakt budgettaire doelstellingen.

Varoufakis noemde het bereikte akkoord een "kleine stap in een nieuwe richting". De verlenging is tijd "om een nieuwe relatie op te bouwen met Europa en het IMF", zei Varoufakis.

Pluimen voor Dijsselbloem

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kreeg vrijdagavond pluimen voor het bereiken van een akkoord over de Griekse schuldenproblematiek. Varoufakis bedankte Dijsselbloem voor "de fantastische manier waarop hij de eurogroep aanstuurde naar dit akkoord".

Ook EU-Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) en de baas van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde hadden lovende woorden over het harde werk van Dijsselbloem om tot een oplossing te komen.

Na twee eurogroep-vergaderingen die niet leidden tot een oplossing, was dit extra overleg in Brussel cruciaal. Voorafgaand aan het overleg plande Dijsselbloem dan ook meerdere voorgesprekken met een aantal hoofdrolspelers, onder wie Varoufakis, Lagarde en de grootste kwelgeest voor de Grieken, Duitse minister Wolfgang Schäuble. Het bleek een goede zet: Duitsland en Griekenland wisten een akkoord te bereiken over een concepttekst, die daarna aan alle ministers van de eurogroep werd voorgelegd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl